Mikor kell elkezdeni a szervezést?

Leghamarabb 1 évvel, de legalább 31 nappal a tervezett dátum előtt lehet időpontot kérni a választott helyszínhez tartozó Polgármesteri Hivatal anyakönyvvezetőjétől. Érdemes mielőbb rögzíteni az időpontot és a helyszínt, mivel a nagy nap többi eseményével kell majd összehangolni. Polgári szertartásnak nevezzük, a manapság kedvelt, eljátszott „hivatalos” szertartást is, amikor nem a Polgármesteri hivatalban dolgozó anyakönyvvezető tartja meg a szertartást, hanem egy úgy nevezett szertartásvezető. A szertartásvezető megjelenésében úgy néz ki, mint a hivatalos anyakönyvvezető, de sokkal személyesebb, meghatóbb szónoklatokat várhatunk tőle. A hivatalok fő szezonban nagyon leterheltek, ezért a szertartások során gyakran tapasztalhatjuk a futószalag jelleget, ami a házasságkötés meghittségének rovására mehet, az ilyen esetek elkerülése érdekében jó megoldást jelent egy szertartásvezető megbízása. Fontos, hogy amennyiben a Nagy napunkon nem a hivatalos ceremóniát választjuk, úgy azt egy korábbi (vagy esetenként későbbi) időpontban 2 tanú jelenlétében meg kell ejtenünk a Polgármesteri Hivatalban.

Költségek

A hivatalos polgári szertartás illetékmentes, kivéve ha munkaidőn túli időpontban történik a házasság kötés vagy egyéb házasságkötő teremben, illetve külső helyszínen. Ezekben az esetekben az önkormányzati rendeletben megállapított mértékű díjat kell megfizetni (20.000-70.000 Ft között mozog). Szertartásvezető megbízása esetén nagyon változó az árak alakulása a piacon, szinte minden esetben többe kerül, mint a hivatalnak fizetendő díj, de annyival hatásosabb is a szertartás. Érdemes több szertartásvezetőtől árajánlatot kérni a döntés előtt.

Helyszín

A Polgári szertartás történhet az adott önkormányzathoz tartozó házasság kötő teremben, vagy akár külsős helyszínen is. Minden esetben érdeklődni kell a helyi önkormányzatnál, hogy náluk engedélyezett-e az anyakönyvvezető egyéb helyszínre való kiszállása. 2014 óta elektronikus anyakönyvek váltották fel a hagyományos papíralapú nyilvántartásokat, így az anyakönyv helyszínre való szállítása már nem okoz problémát, a pár és a tanúk egy aláírólapot írnak alá, amit majd alapiratként a jegyzőkönyv mellé csatolva őriznek meg a hivatalban.  A szertartásvezető értelemszerűen bármilyen helyszínre kiszáll, őt ebben nem akadályozza semmilyen jogszabály.

Polgári esküvő helyszín

Ceremónia menete

Valószínűleg mindannyiunk járt már esküvőn vendégként így láthatjuk, hogy a ceremóniák menete nagyjából egyforma. Elfoglalja a helyét az anyakönyvvezető vagy szertartásvezető, bevonul a két tanú, majd a vőlegény az édesanyjával (vagy közeli nő hozzátartozójával), végül a menyasszony az édesapjával (vagy közeli férfi hozzátartozójával). A koszorús lányok-fiúk szerepe és bevonulási rendje nagyon változó és nincsen rá semmilyen főszabály. A bevonulás és a ceremónia alatt játszott zenéket kiválaszthatja a pár, de természetesen minden házasságkötőnek van saját repertoárja is. A ceremónia időtartamát kérhetjük rövidre és hosszúra is, valamint különféle jelképet hordozó kiegészítések közül választhatunk, mint a homokszórás, a közös gyertya meggyújtása, a galamb/pillangó reptetés, a fehér és vörösbor eggyé olvasztása, vadhibiszkusz virág a pár pezsgős poharába és így tovább. Az ötletek tárháza végeláthatatlan. Egybe hangzó igen kijelentése, és az aláírások szükségesek a házasságkötéshez, majd jöhet a gyűrűk felhúzása és a hitvesi csók.