Hogyan válasszunk szolgáltatókat?

A megfelelő szolgáltatók kiválasztása az egyik legfontosabb dolog az esküvő szervezés szempontjából.

Az esküvő piacon akkora a túl kínálat  a különböző szolgáltatókból, hogy az ember sokszor azt érzi, hogy nem fog tudni választani. Jó megoldás lehet a rossz döntéstől megkímélni magunkat és esküvőszervező tanácsát kérni. Az esküvőszervezők szinte minden esetben magas színvonalú szolgáltatókkal dolgoznak együtt, hiszen saját hírnevük múlhat egy-egy bakin. Ha esetleg megtaláltuk az álom helyszínünket, akkor az ő segítségüket is kérhetjük, mivel rengeteg szolgáltatóval találkoznak egy szezonban, biztosak lehetünk benne, hogy tudnak nekünk iránymutatást adni.

Kit nevezünk jó szolgáltatónak?

Jó szolgáltatónak azt a személyt vagy céget nevezzük, aki a mi elvárásainkat a saját tudásának megfelelően maximálisan teljesíti. Érdemes utána járni minden egyes szolgáltatónak, mielőtt leszerződünk velük. Nézzük meg most őket külön-külön, mi az, ami segíthet nekünk a végleges döntéseben.

  • Vőfély/CM: az egyik legnehezebb kategóriába esnek elbírálás szempontjából, általában rendelkeznek referencia videó anyaggal melyből láthatjuk, hogy milyen stílusban kommunikálnak és tevékenykednek egy adott esküvő folyamán. Nagyon különböző a megítélésük, mert mindannyian mások vagyunk és másra vágyunk. Az ő esetükben hallgassunk a megérzéseinkre, a szimpátiára és esetlegesen arra, aki ajánlotta őt nekünk.
  • Fotós/videós: ebben az esetben elég könnyű a választásunk az átnézett kép és videó anyagok után, viszonylag könnyen eltudjuk dönteni, hogy elnyerte-e tetszésünket vagy sem az adott szolgáltató
  • Zenekar/DJ: a legtöbb zenei szolgáltató tud biztosítani, pen-drivon, vagy CD-n meghallgatható hanganyagot a repertoárjukból, de a honlapjukon vagy youtube csatornájukon is általában elérhetők az általuk előadott vagy kevert zeneszámok. Csak azt kell megtalálnunk melyik az a zenei stílus, amely a szívünkhöz legközelebb áll és (zenekarok esetén) nem hamis.
  • Virágos/dekoros, Sminkes, Fodrász: a munkájukról valószínűleg ők is rengetek fotót tudnak mutatni, ami alapján eltudjuk dönteni, hogy ár-érték arányban melyik szakembert válasszuk. A szépségipari szolgáltatók minden esetben próba frizurát és sminket is elkészítenek a menyasszonynak így legkésőbb a próba alkalmával biztosan kiderül, hogy jól választottunk-e és amennyiben úgy ítéljük meg hogy rosszul, még lesz idő cselekedni.
  • Meghívó, papíráru: Rengeteg kész mintát találhatunk ezeknél a szolgáltatóknál, érdemes őket személyesen felkeresnünk. Így megismerkedhetünk a papíráru tényleges minőségével és a lehetőségeinkkel is. Manapság gyakori az egyedi meghívó készíttetése, saját elképzeléseink alapján bármit megtudnak valósítani.
  • Torta, sütemények: Bár itt is általában torta fotókkal teli füzeteket mutogatnak nekünk a választható kreációkból, még is javaslatunk szerint érdemes a  kiszemelt cukrászdába elmenni kóstolóra vagy akár egy év közbeni születésnapra rendelni egy tortát tőlük, hogy mindenki megkóstolhassa és véleményezhesse az adott tortaműhely által készített desszertek minőségét, mennyiségét, szépségét.

Minden szolgáltatónál fontos hangsúlyozni, de kifejezetten azoknál, akik az egész napunkat végig kísérik (vőfély, ceremóniamester, fotós, videós, zenekar, stb.), hogy hiába tetszik nagyon a munkájuk, ha nincs meg a személyes találkozó alkalmával az összhang és szimpátia akkor nem szabad őket választanunk!

Mikor kell lefoglalni?
  • 10-12 hónappal az esküvő előtt: Helyszín, vőfély lefoglalása
  • 8-6 hónappal az esküvő előtt: Fotós, videós, zenekar/DJ, virágos/dekoros lefoglalása, meghívók megrendelése
  • 4-2 hónappal az esküvő előtt: Torta, sütemények megrendelése, sminkes, fodrász lefoglalása, tánctanárhoz bejelentkezni táncpróbákra, köszönő ajándékok megrendelése