Hogyan válasszunk menyasszonyi ruhát?

Első és legfontosabb dolog, hogy eldöntsük varratni, vásárolni, vagy bérelni szeretnénk-e a ruhánkat. A varratást azoknak a menyasszonyoknak ajánljuk, akiknek nagyon konkrét elképzeléseik vannak az öltözéküket illetően és nem hajlandóak semmilyen kompromisszumra. Nagy előnye, hogy a személyre szabott és varratott ruha ténylegesen úgy fog állni a menyasszonyon mintha rá öntötték volna. A vásárlás a legköltségesebb - ha új ruhát veszünk - módja a ruhabeszerzésnek, ugyanakkor mellette szól, hogy örök emlékként megőrizheti a menyasszony az esküvőt követően, de persze érdemes végig gondolnunk, hogy nagyon macerás egy nagy ruha tárolása és nem is lesz több olyan alkalom, amikor felvehetnénk. A bérlés a legkedveltebb formája a menyasszonyi ruha beszerzésének, „költségkímélő” megoldás, még is csoda szép ruhában lehetünk életünk Nagy Napján.

Mire érdemes odafigyelnünk ruha bérlés alkalmával?

Az előző fejezetben a költségkímélő szót idézőjeles, hiszen egy minőségi ruha bérlése, mely nagy nevű divatházak terméke (Demetrios, Blue by Enzoani, Maggie Sottero, San Patrick, Pronovias, La Sposa, Verise Bridal, stb.)  sajnos a kölcsönzés során is megterhelheti a pénztárcánkat. Körülbelül 150.000-350.000 Ft között mozognak a bérlés árak. Arra bíztatjuk a menyasszonyokat, hogy a próba alkalmával nézzék meg a ruha címkéjét és kérdezzenek rá az eredetére. Sajnos sok a silány minőségű utánzat is a piacon, amelyeket közel a fent megjelölt áron szeretnének ránk sózni. A nagy márkák, eredeti ruhái jó minőségű anyagból, varrott csipkéből készülnek, halcsontozva, belsőfűzővel ellátva tökéletes tartásuk van és nem okoznak csalódást a viselőjüknek.

Menyasszonyi ruha

 

Amennyiben megataláltad álmaid ruháját, érdemes minél előbb lefoglalnod, mert csak így lehetsz biztos benne, hogy a szalon nem adja ki másnak. A foglaló mértéke 20-50 % között mozog, sok szalonban a ruhaátvételekor kauciót is kell fizetni, mely nem jár vissza abban az esetben, ha a ruhán valamilyen nagyobb sérülés, vagy eltávolíthatatlan folt keletkezik. Érdemes még az elején letisztázni, hogy pontosan milyen esetekben nem adják vissza a kaució összegét.

A ruhát fontos, hogy közvetlenül az esküvő előtt ránk igazítsák, hogy a Nagy Napon úgy álljon rajtunk, mint ha ránk öntötték volna. Jellemzően a ruhát az esküvő hetében csütörtökön vagy pénteken hozhatjuk el és hétfőn kell visszavinni, hogy a következő menyasszonynak is kitudják tisztíttatni, áttudják alakítani.

Hol béreljünk ruhát?

Az interneten érdemes elkezdenünk a nézelődést, ahol számtalan szalon kollekcióit nézhetjük végig. A látottak alapján kialakul bennünk, hogy melyek azok a stílusok, amelyek közel állnak hozzánk. Természetesen, ami a modelleken, adott, megvilágított fényekkel tetszik, az nem biztos, hogy rajtunk is jól fog állni. Ezért, az internetes keresgélés után, érdemes kigyűjtenünk néhány szalont, melynek megtetszettek a kollekciói és időpontot kérni ruhapróbára. A próbára lehetőség szerint vigyünk magunkkal egy kísérőt, aki segíthet a döntést meghozni, a ruhával kapcsolatban, de soha ne hagyjuk, hogy belekényszerítsenek minket egy olyan darabba, amiben nem érezzük jól magunkat. Kerüljük az erős smink és önbarnítók használatát, ezzel védjük a ruhák tisztaságát és plusz pontot szerezhetünk vele a szalon dolgozóinál.

Menyasszonyi ruha

Mikor kell lefoglalni a ruhát?

Az esküvői ruhaszalonokban a következő évi kollekció már szeptember-október környékén elérhető. Januárra azonban már biztos, hogy mindenhol megújul a kínálat. A ruhát az esküvőt megelőző 12-8 hónapban érdemes lefoglalni, de legalább 3-4 hónappal előbb mindenképp.

+1 Tipp:

Ha megvan „A Ruhád”, mutass róla képet a fodrásznak, a sminkesnek, a körmösnek és a virágkötőnek, mert a menyasszonyi ruhának mindezekhez harmonizálnia kell!