Olvastad már cikkünk első részét?

Ételek és Italok az esküvőn. Miből választhatunk, mit érdemes tudnunk róluk?

Miután kiválasztjuk a helyszínt tájékozódjunk, hogy milyen vacsora típusok közül választhatunk, illetve vannak-e a helyszínen megrendelhető italcsomagok, lehet-e vinni rövid italt, süteményt otthonról és ha igen, ennek vannak-e plusz költségei?

Vacsora típusok röviden:

Esküvői vacsora tálalás

  • Hagyományos sültestálas vacsora: Hagyományos lakodalmi menü, tálszervizes felszolgálásban. Nem érdemes a teljes menüsort kérni, mert körülbelül 8-10 fogás és nagyon elhúzódik miatta a vacsora.
  • Svédasztalos vacsora: Manapság divatos tálalási forma, a svédasztalon minden fogás megtalálható, minden fogásból többféle van egyszerre, melegítő tálakban felszolgálva. Amennyiben sok a meghívott vendég az esküvőre, nem ajánlott minden fogást svédasztalra tenni, mert túl nagy lesz a tumultus és a sorban állás az ételeknél.
  • Tányérszerviz: A vendégek külön tányérokon kapják meg az ételt a pincérektől. Nagyon elegáns tálalási forma, de esküvőre nem szoktuk ajánlani, mert nagyon lassú, valamint nincsen megmaradt sült (mivel sültes tál sincs), amelyet szokás szerint visszatálalnak az éjféli menübe.
  • Éjféli vacsora: Az esküvőkön való második vacsora, melyet általában éjfél körül, az átöltözés időpontjában szoktak felszolgálni. Rendszerint töltött káposzta, valamilyen pörkölt és köret, illetve a maradék sült, amit a vendégeknek felszolgálnak. Manapság divatos éjféli menüként a kertben sütött grill ételek és saláták is.
Mire figyeljünk az italokkal kapcsolatban?

Esküvői italok

A helyszínválasztás fontos szempontja az italfogyasztásra vonatkozó engedmények, lehetőségek. Mi nem ajánljuk azokat a helyszíneket, ahol fogyasztás után, italonként számolnak el veletek. Nagyon nehéz nyomon követni, hogy valóban annyi volt-e a fogyasztás, amennyit kifizettetnek veletek, illetve ebben az esetben biztosan többet fizettek majd az italokért, mint a teljes vacsoráért. Ezért igyekezzünk olyan helyszínt választani, ahol italcsomagokat ajánlanak nekünk. A helyszín árajánlatban elküldi, hogy milyen italok vannak benne az adott italcsomagban és az mennyibe kerül fejenként. Így lesz egy összeg, amivel fixen kalkulálhatunk, valamint a vendégeink is korlátlanul fogyaszthatnak az esküvő ideje alatt. Vannak olyan esküvői helyszínek, ahova engedik a rövid italok általunk való bevitelét is, ebben az esetben érdemes nagykerben bőven bevásárolni és az esküvő után a maradék, bontatlan rövid italt visszavinni, amiért cserébe visszakapjuk a pénzünket. Azonban azt vegyük figyelembe, hogy sok ilyen helyszínnél az általunk bevitt italok után egy úgy nevezett dugó díjat számolnak fel, ebben az esetben általában jobban járunk, ha a vendéglátóhely által ajánlott italcsomagot választjuk a röviditallal együtt kompletten.

Az italok mennyiségének meghatározásában segítségedre lehet italkalkulátorunk is. Próbáltad már?