Milyen szempontok szerint válasszunk helyszínt?

A megfelelő helyszín kiválasztása az egyik legnehezebb feladat. Az elsődleges választási szempont az esküvő létszáma és a területi adottság. Ezután kell azt eldönteni, hogy étteremben (saját konyhával ellátott vendéglátó hely), vagy egyéb rendezvény helyszínen szeretnénk-e tartani az esküvőt. Ezeken kívül fontos döntési szempont lehet az is, hogy a kiválasztott helyszínen, vagy annak közelében található-e szálláshely, van-e lehetőség kültéri szertartás megtartására, esetleg rendelkezik-e a hely saját kápolnával, parkkal a fotózás szempontjából.

Kültéri esküvői helyszín

Mit érdemes tudnunk az éttermekről?

Alapvetően a saját konyhával felszerelt vendéglátó egységek, melyek lehetnek ténylegesen éttermek, kastélyok, hajók, szállodák, stb. olcsóbbnak számítanak társaiknál. Általában minden ilyen létesítmény rendelkezik a befogadó képességükhöz mérten elegendő asztallal, székkel, terítékkel, felszolgáló személyzettel, és a felsorolásban említettek természetesen bele vannak számolva az elkért végösszegbe.

Mit érdemes tudnunk a rendezvényhelyszínekről?

Egyedi igények esetén, amikor valami különleges helyen szeretnétek tartani az esküvőt, lakodalmat, legyen az egy rendezvénysátor a pipacs rét közepén, egy iskola aulája, vagy egy rendezvényház, ahol nincsen saját konyha és személyzet, parti szerviz cégre lesz szükségetek. Ezeket a helyeket általában meghatározott óradíjért, esetenként fix összegért lehet kibérelni és minden az esküvőhöz szükséges kelléket egy külsős catering cégtől kell megrendelni. Fontos, hogy vannak olyan kibérelhető helyek, ahol kikötik, hogy melyik cég dolgozhat, de van ahová bármilyen céget bevihetünk. Érdemes egy szerviztől kérni mindent, és az összes fontos részletet megbeszélni a tökéletes végeredmény elérése érdekében.

Esküvői rendezvényhelyszín

Hogyan kell kinézzen a személyes felkeresése a helyszíneknek?

Miután leszűkítettük, hogy melyek azok az éttermek, vagy rendezvény helyszín esetében, catering cégek, akiket jónak találunk, jöhet a személyes találkozó és helyszínbejárás. Fontos tisztáznunk a szolgáltató cégekkel, hogy a megadott árakért mit kapunk. Kérjünk időpontot menü kóstolásra, hogy megízlelhessük milyen ételeket fognak felszolgálni az esküvőnkön és hogy lássuk azokat hogyan tálalják, szolgálják fel. Kérdezzük meg, hogy hány fős lesz a felszolgáló személyzet (a minimum ajánlott létszám 10-15 fő/ pincér a vacsora alatt, később elég kevesebb is), nézzük meg milyen terítőkkel, kasírokkal, terítékekkel, asztalokkal és székekkel rendelkeznek és hogy ezekből van-e elegendő mennyiség a vendégek fogadásához. Az általatok vitt süteményeknek és tortáknak van-e elegendő hűtő. Tisztázzuk, hogy biztosítanak-e gyermek kedvezményt és ha igen, milyen mértékben és hány éves korig. Van még egy fontos költség, mely sok embernek nem jut eszébe, a szolgáltatók vendégül látása. Természetesen nem a pincérekről és a konyhán dolgozókról van szó, hanem a videósról, fotósról, zenekarról, vőfélyről, esküvőszervezőről. Mind azokról a szolgáltatókról, akik szinte, vagy teljes egészében veletek vannak a Nagy napon. Általánosan elfogadott gyakorlat, hogy az ifjú pár őket is vacsorához ülteti, ezért az ő fejadagjukra is adnak általában a vendéglátóhelyek valami féle kedvezményt vagy egyszerűbb menüsort ajánlanak a részükre. Ezeken kívül fontos tisztáznunk a záróra kérdését. Vannak olyan helyszínek, ahol éjfélig maximalizálják a bulizást és be is tartatják. Ha csak nem szándékosan rövidre tervezted a lagzit, akkor ne írj alá olyan szerződést, amelyben meghatározzák a zárórát, mert nagyon fogod bánni, ha a buli kellős közepét ketté vágod ezzel. Előfordulhat olyan, hogy záróra-hosszabbítási díjat számolnak fel, ilyenkor nincsen kötelező záróra, viszont a meghatározott időpont után óránként, túl óradíjat számol fel a helyszín. Tisztázzuk, hogy a szabadtéri ceremónia helyszínének használatáért kell-e külön díjat fizetnünk és ha igen, az mit tartalmaz. (Dekor, szőnyeg, hangosítás stb.)

Nagyon fontos, hogy minden megrendelt szolgáltatás és igény részletesen szerepeljen az aláírt szerződésben, a szóbeli ígéret NEM elég.

Cikkünk folytatódik...